
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
Fizyoterapistler üniversitelerin 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans bölümünden mezun olan, hareket bilimine ve fiziksel tedavi prensiplerine hakim sağlık profesyonelleridir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans eğitimi temel tıp bilimlerine yönelik dersler (Anatomi, Fizyoloji vb.), zorunlu alan teorik ve uygulamalı dersler ve seçmeli dersleri içerir. Son sınıfta İntörn Fizyoterapist olarak hastanede çeşitli kliniklerde rotasyon yaparak klinik uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Öğretim programı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. Ek olarak, bölümümüzde 2 adet zorunlu yaz stajı yer almaktadır. Zorunlu yaz stajları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Fizyoterapi ve Rahabilitasyon bölümünün eğitim dili Türkçedir. İsteyen öğrenciler 1 yıl süreli hazırlık programına devam edebilir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Geriatrik Rehabilitasyon, Muskuloskeletal Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Ortopedik Rehabilitasyon, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon, Protez-Ortez ve Rehabilitasyonu gibi birçok alt alana sahiptir.
Fizyoterapistsler spor kulüplerinde, yataklı tedavi merkezlerinde, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kendilerinin de kurabileceği sağlıklı yaşam merkezlerinde, vücut duruşu ve ergonomi ile ilgili iş alanlarında, evde sağlık sistemi ve birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlarda çalışabilir. Ayrıca yüksek lisans yaparak uzman fizyoterapist unvanını alabilir, akademik kariyer yaparak üniversitede akademisyen olarak da görev yapabilirler.
Fizik Tedavi Uzmanları tıp fakültesini bitirdikten sonra fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlaşmış hekimlerdir. Fizik Tedavi Teknikerleri ise 2 yıllık önlisans programlarından mezun olup fizyoterapiste yardımcı olan sağlık teknikerleridir. Fizik Tedavi Uzmanları, Fizik Tedavi Teknikerleri ve Fizyoterapistler birlikte çalışan mesleklerlerdir.
Yüksek lisans isteğe bağlı bir eğitimdir ve kişilerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alt alanlarından birinde uzmanlık derecesi ve ‘Uzman Fizyoterapist’ unvanını almasını sağlar.
Birçok üniversite Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında yüksek lisans programları açmaktadır. Bu programlar genel olarak her güz ve bahar dönemi öncesinde yılda 2 defa üniversitelerin kendi web sitelerinden ilan edilir. Bu programlara başvuru yapabilmek için ÖSYM’nin yaptığı ALES sınavından belli bir puanı almanın yanı sıra İngilizce seviyesi için de YÖKDİL, YDS, TOEFL…vb. İngilizce seviye tespit sınavlarından hedeflediğiniz üniversitenin başvuru şartlarına uygun puanları almış olmanız gerekmektedir (puanlar ve başvuru şartları üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermekle birlikte Lisans mezuniyet notu, ALES notu ve İngilizce notu göz önünde bulundurulmaktadır.)
Erasmus değişim programı kapsamında çeşitli üniversitelerle anlaşmamız bulunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde isteğe bağlı 1 yıllık İngilizce hazırlık programı bulunmaktadır. 4 yıl boyunca İngilizcenin ileri seviye dersleri alınabilmektedir. Ek olarak sağlık bilimleri fakültesinde isteğe bağlı 3 ve 4. sınıflar için yoğun klinik Almanca dersi bulunmaktadır. Hazırlık sınıfını okuyan ve ikinci yabancı dil öğrenmek isteyen öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulunun açmış olduğu dersleri seçmeli olarak alabilirler. Öğrenciler İngilizce ve/veya Almanca dil dersleri alarak ve Erasmus değişim programından faydalanarak yabancı dillerini geliştirebilirler. Yabancı Diller Yüksekokulu için tıklayınız.
HABER |TÜM HABERLER

Engelleri ‘Sporla’ Aştılar
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ temasıyla düzenlediği Masa Tenisi Turnuvası’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tekerlekli Sandalye Masa Tenisi sporcularını konuk etti.

‘Eskrim’de Çifte Başarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Eskrim Takımı, Ankara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Unilig Eskrim Finalleri’ne damgasını vurdu. 3 kişiden oluşan İEÜ’lü ekip, büyük

MEME KANSERİ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Meme Kanseri Farkındalık Ayı olan Ekim ayı kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Kulübü öğrencileri ile Meme Kanseri Farkındalık

2022-2023 Akademik Yılı Sağlık Bilimleri Fakültesi Açılış Dersi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2022-2023 Akademik yılı Açılış Dersi 'Dokunmanın Gücü' başlıklı konuşması ile Prof. Dr. Sema Savcı'nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Yaşam kalitesini yükseltecek proje
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Balçova Belediyesi, ‘Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz’ projesiyle ilçedeki yaşlıların ve engellilerin hayat kalitesini

İEUFTR'den XVIII. Fizyoterapide Gelişmeler Kongresi'nde Poster Bildiri Ödülü
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Araştırma Görevlisi Ahmet ÖZTÜRK; XVIII. Fizyoterapide Gelişmeler Kongresi'nde poster bildiri dalında üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Kendisini tebrik eder, başarılarının devamını

8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü Kutlaması
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ve SHMYO Fizyoterapi Programı öğretim elemanları ile 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü Kutlaması

Balçova Kurumlar Arası Kaymakamlık Kupası Voleybol Turnuvası
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinden Araştırma Görevlileri Ecem ÖZGÜL ve Ahmet ÖZTÜRK'ün de yer aldığı akademik